Bolečine v križu

Odprava bolečine v križu s terapevtskimi masažami v Kozmetičnem salonu Diva

Bolečine v križu so vedno pogostejši odraz novodobnega in včasih nepravilnega življenjskega sloga. Ne glede na starost posameznika se težave pojavijo lahko kot posledica dolgotrajne prisilne drže, večinoma v sedečem položaju, ali prekomernih fizičnih in športnih obremenitev.

Izvor bolečine največkrat izhaja iz različnih struktur, ki gradijo hrbtenico: mišic in tetiv, sklepov, ligamentov, kosti, živčnih struktur in medvretenčne ploščice, zelo redko pa se pojavi zaradi bolezni notranjih organov in različnih vnetnih ali tumorskih procesov.

Najpogostejši vzroki za bolečine v križu

1.) NATEG KRIŽA

Do natega križa v večini primerov pride zaradi poškodbe mehkih obhrbteničnih struktur. Samo poškodbo oz. krč obhrbteničnih mišic izzovemo z nenadnim oz. nepravilnim gibom, preveliko fizično obremenitvijo, dvigovanjem težkih predmetov ali nepričakovanim zanihanjem hrbtenice pri prometni nesreči.

2.) ZDRS MEDVRETENČNE PLOŠČICE

Različne poškodbe, nepravilni gibi, sunek pri smučanju ali napačen dvig bremena povzročijo zdrs degenerirane medvretenčne ploščice, pri čemer pride do utesnitve živčne korenine in posledično do hudih bolečin v predelu spodnjega dela hrbtenice, lahko pa sevajo tudi v kolk in nogo, čemur pravimo lumboishialigija oz. »išias«.

3.) DEGENERATIVNE SPREMEMBE KRIŽA

Zaradi degenerativnih sprememb ali sprememb staranja medvretenčne ploščice le ta s tanjšanjem izgubi elastičnost, kar se posledično kaže v zmanjšani gibljivosti križne hrbtenice. To stanje najpogosteje prizadene osebe starejše od 50 let.

Dejavniki tveganja za bolečine v križu

Med najpogostejše dejavnike zagotovo sodi nepravilna in prekomerna fizična obremenitev, nepravilno/dolgotrajno sedenje, stres, slaba telesna pripravljenost, prekomerna telesna teža, kajenje itd. Vsi ti škodljivi vplivi in pa pomanjkanje gibanja povzročajo kronično utrujenost mišic in živčnega sistema, kar se posledično odraža kot bolečina v križu.

Zdravljenje bolečine v križu

Čeprav so tovrstne bolečine nadvse nadležne in žal skoraj vsakogar prizadenejo vsaj enkrat v življenju, ne smemo dopustiti, da bi postale del našega vsakdanjika in ovira na poti do ciljev, ki jih želimo doseči. Zato je prav, da se za njihovo lajšanje in dokončno odpravo odločimo takoj, ko se pojavijo. Če gre za enostavno bolečino, si sami lahko pomagamo s krajšim počitkom v postelji, vendar naj ne bo daljši od dveh dnevov, kajti, čim hitrejša telesna aktivnost pripomore k izboljšanju srčno-žilne kondicije, s tem pa se poveča prehranitev medvretenčne ploščice. Svetuje se tudi mrzle (v prvih 48. urah) ali tople (če traja bolečina dlje kot 48 ur) obloge na hrbtu in pa izvajanje krepilnih vaj za spodnji del hrbta. Pomembno pri tem je, da z vajami ne smemo izzvati ali povečati bolečin in da telovadimo kar se da redno. V primeru, da nam zgoraj navedeni napotki ne pomagajo, je eden najprijaznejših in najučinkovitejših načinov, kako bolečine v križu odpraviti, zagotovo terapevtska oziroma protibolečinska masaža.

V Kozmetičnem salonu Diva vam za lajšanje vaše vrste bolečine v križu nudimo različne vrste terapevtskih masaž, ki glede na intenzivnost in razširjenost bolečine vključujejo različne manualne tehnike, kot so, harmonične tehnike (lahkotno zibanje različnih telesnih mas pomaga pri celjenju in hitrejši adaptaciji tkiv), miofascialne tehnike (normaliziranje mehkih tkiv in zmanjšati bolečino s sproščanjem prenapete mišice), nevromišično pozicioniranje (odpravljanje omejitvenih barier v telesu, ki ovirajo gibanje s čimer zmanjšamo razdražljivost občutljivih točk), kineziološki taping (aplikacija elastičnih samolepilnih trakov pospešuje samozdravljenje telesa s pomočjo aktivacije živčnega, limfnega in krvnega sistema) ter mišično energetske tehnike (vzpostavitev normalnega mišičnega tonusa in izboljšanje mehanike sklepov). Le-te uporabimo tako, da so posebej primerne za lajšanje vaše bolečine v križu, in na način, da ob pravilno odmerjenih ponovnih obiskih vodijo k njeni odpravi. Protibolečinske masaže, ki jih nudimo v Kozmetičnem salonu Diva, so primerne za vsakogar, tako starejše kot mlajše, ne glede na vrsto poklica, ki ga opravljate, in ne glede na vrsto športa, ki ga izvajate, pa naj bo to profesionalno ali zgolj rekreativno.